torsdag 17 maj 2012

Chokladtårta med Dulce de leche & Hipp hipp hurra!!

Joho, i dag är det en verkligt stor dag!! Fru Elwing fyller år!! Jag firar min dag med en massa
paket ;-) tårta o mys!! Jag Älskar födelsedagar o faktiskt får jag erkänna paket!!

Luras inte av att försöka blanda dulce de lechen med en för lite vispad grädde - det gick verkligen inte att vispa upp den tillräckligt om man inte vispar grädden hårt! Ni vill inte vet hur länge jag stod o vispade innan jag gav upp o vispade ny grädde ;-)



Chokladtårta

3 dl lättmjölk
2 dl kakao
1 dl ljust muscovadosocker
150 g smör
2½ dl strösocker
½ krm äkta vaniljpulver
3 ägg, separerade
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

1 burk sötad o kondenserad mjölk
2 dl vispgrädde
Blåbär till dekoration

Börja med att tag av etiketten på den kondenserade mjölken. Koka i gryta fylld med vatten, koka i ca 2.5 timmar. Burken måste hela tiden vara täckt med vatten. Låt burken svalna innan du öppnar den. Vispa grädden hårt o vispa sedan ner kolakrämen.


1 Sätt ugnen på 200ºC. Smörj en rund springform, 23 cm i diameter. Värm upp mjölken i en kastrull. Ta bort från värmen precis när mjölken ska börja koka. Vispa ner kakao och mus-covadosocker. Vispa tills allt är väl blandat och ställ åt sidan.

2 Vispa 100 g margarin och strösocker med elvisp tills vitt och poröst. Vispa ner vanilj- pulver och sedan äggulorna, ett i taget. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum.

3 Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner kakaomjölken i smeten och rör sedan ner mjölblandningen med en slev. Vänd ner äggvitorna. Häll över smeten i den smorda formen. Sätt in i ugnen och grädda 40-45 min, tills kakan har höjt sig och är genomgräddad. Låt svalna i formen 15 min, stjälp sedan upp kakan på ett galler och låt svalna helt.
Dela kakan i två delar/bottnar o lägg ett lager med kolagrädde.
Lägg över den andra delen av kakan o klä sedan din tårta så att den täcks med kolagrädde. Dekorera med blåbär.
Alternativ till mitt val av fyllning o glasyr är:
200 g finhackad mörk choklad (helst minst 70% kakao)
'½ dl matlagningsgrädde

Smält chokladen tillsammans med grädden och resten av margarinet över låg värme. Rör försiktigt tills smält. Bred chok- ladglasyren över kakan, låt svalna före servering.



Smaklig spis!!

Kramen

onsdag 16 maj 2012

Godaste kexen med salt & en massa frö

Go kväll alla Ni som sitter inne i regnet! Jag har bakat godaste kexen, de är helt klart de godaste jag ätit o framför allt bakat.




Salta & fröiga kex
2 dl majsmöl
2 dl dinkelmjöl
0.5 dl solrosfrön
0.5 dl linfrön
0.5 dl sesamfrön
0.5 dl rapsolja
2 dl hett vatten
Flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda samtliga ingredienser, kavla sedan ut detta emellan två bakplåtspapper. Degen täcker ett helt bakplåtspapper.

Kavla även lite med en kruskavel, strö flingsalt över o sporra sedan med en sporre eller skär lagom stora bitar med hjälp av en kniv.

Skjuts in i ugnen i ca 1 timme!

fredag 11 maj 2012

Fredagsmys med choklad & jordgubbsmakroner

Fredagsmyset börjar redan på jobbet... Det vill till att njuta i tid så att fredagskvällen o helgen blir riktigt lång. Jag har nu provat Marabous nya choklad med jordgubb. jag är ingen typisk fruktperson när det gäller bakverk, men jag tycker att chokladen känns somrig o god. Gillar man jordgubbar o choklad, då gillar man den nya chokladen. Fördel är ju att just denna choklad ej är limited edition som jag tidigare stött patrull på... tur för mig, då jag inte behöver köpa upp hela lagret ;-)
Önskar Er en skön helg!!


ChokladMakroner
ca 25 st

100 gram mandelmjöl eller skalade och malda mandlar,
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
4-5 matskedar socker
185 gram florsocker
15 gram kakao
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.


2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.



3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.



4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga. Pudra lite kakao ovanpå.



5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.


Choklad- & jordgubbsfrosting

215 g smör
270 g florsocker
170 g mörk choklad med jordgubb Marabou
Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt
chokladen och grädden i smörkrämen samt essens och vispa slät med elvisp. Spritsa med en rund tyll lite på varannan makron o lägg sedan i hop dem. Förvara i kyl.


Trevlig helg!!

torsdag 10 maj 2012

Torsdag & nybakta lantliga källarfranska

Underbart att få en nybakt fralla till kvällen. Detta recept provade jag första gången i går o jag kommer absolut att göra dem igen.  Storleken på frallorna kan man ju välja själv, jag gjorde enl recept 25 st men kommer nog nästa gång att göra dem lite större. Håll koll på ugnen bara!
Jag har ju inte bakat så mycket bröd innan, men det lönar sig ;-)


Lantliga källarfranska
Cirka 25 stycken

Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk naturell olja
1 tsk salt
4 dl rågsikt
10 dl vetemjöl special

Att göra:
Smula jästen i en bunke, och värm vattnet med oljan fingervarmt.
Lös upp jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resterande vätska.
Tillsätt salt, rågsikt, och arbeta in så pass mycket av vetemjölet att det blir en fin deg, inte för torr men den skall släppa bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30-40 minuter.
Arbeta degen på bakbord, och forma sedan cirka 25 stycken bullar vilka du lägger på bakpappersklädd plåt.
Skär ett kryss i varje bulle, och sikta över riktligt med vetemjöl för en lite lantlig look! :)
Låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek igen, cirka 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 graders värme.
Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 10 minuter.


Här hittade jag receptet - gör ett besök för en massa lockande bröd o annat.


Lyx o trevlig torsdag på Er!!

 






onsdag 9 maj 2012

Noblessetryffel

Ohej vad fort tiden rullar på. Jag har rullat Noblessetryffel - riktigt mumma!! För er som inte kommit på det bästa med tryffel än, har här ett roppenrecept. Jag älskar att rulla tryffel, dessutom brukar det alltid vara väldigt uppskattat. Denna gång var det till mina nya hus-ägar-vänner o jag vet att de
Älskar Noblesse ;-)




Noblessetryffel

1 dl grädde
100 g Noblesse original ljus
100 g mörk choklad

Kakao eller riven mörk choklad att rulla tryfflarna i


Koka upp grädden, Hacka chokladen i mindre bitar. När grädden kokar tar du kastrullen från plattan. Jag brukar ta kastrullen från plattan o blanda ner chokladen i kastrullen - detta går lika bra bara inte grädden står kvar på plattan. När tryffelblandningen svalnat, plasta in din skål o ställ i kylen under natten - eller tills dess att massan har stelnat. Rulla med hjälp av en tesked små kulor o forma till lagom stora tryfflar mellan dina handflator. Rulla i kakao eller riven choklad.

Förvara i kyl, men tag gärna fram en stund före servering så att de inte är så kalla.



Mysig onsdagskväll på Er!!


Kram

lördag 5 maj 2012

Toscakaka med pekan, pistage & andra nötter & mandlar

Himmel... jättegod toscakaka med allt vad nötter o mandlar heter. Man kan så klart välja att bara använda flagad mandel, men jag kommer absolut att göra med alla sorter igen. Jag har alltid tyckt att kamixen Tosca i affären är himmelskt god, men denna var topp bättre!!

Jag gjorde 1 1/2 sats av glasyren men använde dock enbart 150 g nötter. Jag kokade upp glasyren o blandade ner nötterna innan jag glaserade kakan med glasyren.



Toscakaka

100 g smör
2 st ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl
0,5 dl mjölk
150 g mandelspån eller valfria mandlar o nötter
100 g smör
1 dl socker
2 msk mjöl
2 msk mjölk

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandning, mjölk och smör i äggsmeten. Smöra en form på 24 cm och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 min i 175 gr.
Gör under tiden glasyren. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Rör hela tiden tills det börjar koka, låt sjuda någon minut, rör även här. Det är annars lätt att det fastnar i botten. Tag ut kakan ifrån ugnen efter ca 20 min och bred över glasyren. Grädda ytterligare 20 min men nu i mitten av ugnen. Låt kakan svalna.
Tips! Hjälp till med en bakkniv att släppa kanterna på kakan ifrån formen eftersom det har blivit knäckigt. Annars kan kakan gå sönder när man öppnar springformen.


Hos Bloggfamiljen hittade jag receptet



Mysig lördag till Er alla!

Kram

torsdag 3 maj 2012

Cuppis till hjälpsamma grannar

Kiwi kanin har fått låna en bur under vintern, så att han inte skulle frysa om tassarna. Då var det dags att städa buren o lämna tillbaks den. Kiwi blev glad som kom ner på gräset o äter just nu inget annat än gräs. Jag passade på att bjuda på lite cuppisar. Gott, gott!!







Kram till Er o en bra torsdag!!

onsdag 2 maj 2012

Härliga, pösiga kanelkaka

En väldigt god o smarrig kaka. Lätt att vispa i hop o ljuvligt god! Barnen tyckte att "äppelkakan" var god, ja det känns nästan som om det vore en äppelkaka, med så är det väl när man äter just denna kaka med kanel ;-)




Ingredienser
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering:
½ dl strösocker
1 msk mald kanel
Sätt ugnen på 175°C.
Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken. Låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver. Häll mjölblandningen i äggvispet tillsammans med matfettsblandningen.
Smöra och bröa en slät, rund form, ca 1 ½ l. Häll hälften av smeten i formen.
Gör garneringen: Blanda socker och kanel. Strö hälften av blandningen i formen.
Häll ner resten av kaksmeten och strö sedan över resten av sockerblandningen.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan stå kvar i formen en stund. Stjälp upp den på ett galler. Vänd kakan så att kanelskiktet kommer överst. Låt den kallna.


Recept från masterkocken.se


Kram o tjing!!

tisdag 1 maj 2012

Valborg & mintchokladtårta

Så var nu Valborgsmässoafton här med trevligt besök, god mat o smarrig efterrätt!!
Nu hoppas vi att det härliga vårvädret stannar o förgyller våra dagar fram tills sommaren tar över, eller hur?!
För att dekorera denna tårta behövs det After Eight, passa på att köpa den stora paketen på 400g så räcker det!!




Jag vet att Bara en kaka till har gjort lite ändringar i receptet o de kör jag oxå på ;-) Jag gjorde enl nedan recept!

Mintchokladtårta
12 bitar
200 g smör
100 g choklad
100 g After Eight-choklad
4 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl mjöl
1 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
knappt 1 tsk flingsalt

Glasyr
50 g smör
100 g After Eight-choklad
4-5 droppar pepparmintsolja
0,5 dl vispgrädde

Tillbehör
nyvispad grädde att servera med
färska myntablad att garnera med
15-50 st After Eight-bitar/plattor

Smält 200 g smör. Hacka 100 g choklad och 100 g After Eight-choklad o blanda detta med det smälta smöret. Låt svalna lite grann.
Blanda ihop ägg, socker och vaniljsocker. Vispa bara i ca 5 sekunder tills det har blandat sig, inte mer. Rör ner mjöl blandat med bakpulver, salt och kakao.

Häll smeten i en bakplåtpappersklädd form/springform med löstagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös och gungig i mitten när du tar ut den, men den får finfin konsistens i kylen under natten sedan.
Glasyren breds på tårtan när kakan svalnat över natten.
 Till glasyren smälts smöret och de övriga ingredienserna rörs ner till en jämn smet, som sedan bres ut över kakan i ett fint lager. Ställ tårtan åter i kylen tills glasyren stelnat.

Servera kakan med nyvispad grädde,  ev myntablad och After Eight-plattor. Jag valde en sockerros...

Tips: Om du skär upp bitar och serverar på tallrik - tryck fast en platta som "rygg" på varje bit. Ställer du fram tårtan på bordet - tryck fast plattorna hela vägen runt om kakan.

Hos Bara en kaka till Hittar du receptet. Kika in på hennes mysiga blogg!!

Hoppas ni får en skön ledig dag!!


Kramen




Härlig Vår på Er & Kram