onsdag 29 februari 2012

Friskt, härligt & månadens sötsak!

Nu var det väldigt länge sedan jag hann med Månadens sötsak!! Tema för Februari månad är Frukost. Så, hur är det nu med frukost?? Veckofrukosten är inte så inspirerande, men lediga dagar så passar jag på att njuta lite extra! Jag har blivit galet förstjust i smoothies o till det är det ju super med ljumma scones!!



 
Ljusa Scones
6 stycken


5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
2 msk socker
60 g rumstempererat smör
1 1/2 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Nyp samman mjölblandningen med det rumsvarma smöret. Tillsätt mjölken o forma försiktigt i hop till en deg. Platta ut degen på bakbordet o forma sedan 6 st scones. Jag bakade mina i en muffisnplåt, anpassad för stora muffins. Jag strödde ljusa vallmofrö på. Grädda mitt i ugnen på 220 grader i ca 15-20 minuter.
recept från kalasgott.blogg.se!!
 
 
Smoothie
 
2 kiwi
2 blodapelsin
1 mango
 
Jag använde även ett litet paket med frysta hallon, mango o ananas
2-3 dl vanilj yoghurt
 
Mixa frukten med en stavmixer. Blanda ner yoghurten o häll upp i fina glas.
 
 
 
En smarrig frukost kan inte bli bättre än så här ;-)
 
 
 
Detta blir mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta saker!!!!
 
 
 
Kram o skön Onsdag!!

söndag 26 februari 2012

Kolafrosting på maffig chokladcuppis

God kväll!!

Hoppas att Ni haft en mysig o solig dag!! Jag har haft en härligt god dag o är laddad inför ny vecka (eller hur...)!

Nu kommer receptet på den supersmarriga kolafrostingen - kan inte annat än bara älska!! Jag gjorde dubbel sats o det räckte till mina 20 cuppisar.


Kolafrosting!

100 g mjukt smör
2 dl florsocker
2 msk kolasås

Vispa smöret tills det är mjukt. Blanda ner o vispa i lite florsocker i taget. Blanda ner kolasås o vispa tills du fått en mjuk frosting. Spritsa på dina cuppisar!!

Jag hade lila pastafärg till mina, då jag vet att tjejerna gillar det!!

Cuppisreceptet är detsamma som jag använde Här!!


Kramen o ett bra slut på veckan till Er!!

lördag 25 februari 2012

Cuppis med Dumle o dagens stora äventyr!

I dag har vi haft ännu ett stort o härligt äventyr med cuppisfix o glada flickor ;-)
Receptet på muffinsen är ultimat, ger ca 35 muffins o saftigt gott!! Ett bra tips om man snabbt vill baka många o goda muffins!! Vi har använt en Dumlefrosting (väldans god) o en Frosting med kolasås. Recept på kolafrosting kommer i morgon!!

Har ett kök fullt med majsstärkelse - bra tecken på en lyckad bakdag!!



Chokladmuffins


36st
175 g smör (osaltat om så önskas)
3 1/2 dl strösocker
2 1/2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 1/2 dl siktat extra fint vetemjöl+3 1/2 dl siktat vanligt vetemjöl (eller 5 dl vanligt mjöl + 1 tsk bakpulver)
1 1/2 tsk siktad bikarbonat
2 1/4 dl kakao
2 1/2 dl filmjölk

Gör så här:
Ugn 175 grader
Ställ muffinsformar i muffinsplåt
Rör smör o socker vitt o pösigt, blanda ner vaniljen
Vispa i äggen, ett i taget
Vänd ner mjöl, bikarbonat o kakao omväxlande med filmjölk o rör till en slät smet
Fördela smeten i formarna o grädda i ca 14-16 minuter
Låt svalna i fem minuter o låt dem sen kallna helt på galler.


 Dumlefrosting
215 g mjukt smör
270 g florsocker
100 g mörk choklad
90 g Dumlekolor

Smält choklad samt dumle över ett vattenbad, låt svalna något. Det gör inget om chokladblandningen stelnar o tjocknar till lite, det mjuknar vnär du senare vispar.
Vispa smör mjukt o vispa sedan ner lite florsocker i taget.
Tillsätt chokladblandningen o vispa frostingen mjuk. Använd genast o spritsa på din cuppis.

Vill man spara frosting, går det alldeles utmärkt att förvara i kyl i tätslutande burk - bara att vispa igenom när du vill använda!!

Hoppas Ni alla får en fortsatt mysig o skön lördag!!

Ses i morgon!!

torsdag 23 februari 2012

Joho, jättekul, jättesmå o jättesöta!!

Jag har under 6 veckor gått en kurs o träffat en hel hög med supertrevliga o behagliga människor!! Det har varit en liten tradition med semla till fikat. Då vi nu passerat Fettisdagen väljer jag att bara dekorera med små, små semlor!! Jag vet att gruppen kommer att förstå varför. O ja, jag kommer att sakna dessa två dagar i veckan som vi haft, men vet att jag lärt mig mycket!!
 
Det är saftiga o klabbiga chokladmuffins med choklad- & caffe latte frosting!! Frostingen blev väldigt , väldigt god!!
 



 
 
Saftiga chokladmuffins

4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
100 g caramel bites, eller annan kola
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Rör om och blanda väl.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp.
Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt.
Fyll dem lite mer än hälften.
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Låt svalna på galler.


Choklad- & Caffe latte frosting

115 g mjukt smör
250 g florsocker
50 g mörk choklad4 tsk nescafé/pulverkaffe utblandat i 1 msk kokande vatten samt 2 tsk caffe lattepulver
Smält chokladen, låt svalna något.
Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt den smälta chokladen samt kaffe-blandningen under omvispning. Vispa till en mjuk konsistens.



De små semlorna är gjorda av färgad modelleringspasta, penslade med pastafärg. Jag har använt kristyr som grädde!!

Kristyr

1 msk meringue powder/äggvitepulver
200 g florsocker
2 msk ljummet vatten

Vispa samman alla ingredienser o låt vispen gå i ca 5-7 minuter. Fyll din spritspåse o spritsa små cirklar på din semla ;-)


Kram på Er!! En skön kväll till Er alla!!

onsdag 22 februari 2012

Petit Choux, platt eller dubbel ??

Som Ni förstår gjorde jag i går ett försök att göra Petit Choux - men resultatet blev ju inte så
där fluffigt o pösigt som man skulle vilja önska. Men vad gör väl det?? Jag testade att lägga i hop två stycken (då de blev för platta för att skära av toppen). Mm, jag tyckte att det med mandelmassa (enl recept) blev supergott!! O faktiskt lite roligt o annorlunda ;-) Nytänk!!




Petits choux-smet:
2 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.5 tsk socker
75 g smör
1.5 dl mjöl
4 st ägg

Gör så här:
1 Värm ugnen till 200 grader.

2 Värm upp mjölk, salt, socker och smör i en kastrull.
3 Rör bestämt ner mjölet och rör kraftigt över medelvärme tills en smidig degboll skapats.

4 Tag av från värmen och låt svalna något. Rör ner äggen i omgångar till en
slät smet.

5 Spritsa eller klicka ut cirka 1,5 msk smet per bakelse på bakplåtspapper på
en ugnsplåt.

6 Sätt in plåten i ugnen. När bakverken rest sig och börjat få färg kan man öppna försiktigt på ugnsluckan och släppa ut ånga. Grädda sedan ytterligare 15–20 minuter.
7 Låt svalna på galler.

8 Servering: Skär av toppen på petitchoubakelsen. Eller gör som jag: jag lade i hop två stycken o lade sylt emellan. Några fick mandelmassa (fyllning till semla) emellan sig - tokgott!!

Recept från allt om mat, där receptet är med fylld glass o chokladsås!!

tisdag 21 februari 2012

Semla & platt Petit choux

Haha, jag skulle i dag göra mig till lite o göra en rolig variant av semla - Petit Choux-semla. Kunde bli hur kul som helst, men de blev platta som amerikanska pannkakor. Så kan det gå, men jag hade ju så klart förberett Klassiska Semlor oxå ;-)
Jag har gjort egen mandelmassa till fyllning, enligt recept längre ner!

Vi smygåt även semla i helgen o fyllde då med vaniljkräm/marsan - mumma även det!!



Klassisk Semla

26 stycken
Tillagningstid: 45 min.
  • Deg:
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk malen eller stött kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 840 g (14 dl) vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • Fyllning till hela satsen:
  • 500 g mandelmassa
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 7 dl vispgrädde
  • Fyllning till fyra semlor:
  • 75 g mandelmassa
  • 1–2 msk mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • florsocker till pudring

Gör så här:

  • Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.
  • Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  • Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
  • Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.
  • Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
  • Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
Recept från Mia Öhrn´s bok Semlor!



Mandelmassa till fyllning:
200 g mandel alt mandelmjöl
ca 0,5-2 dl florsocker beroende på hur söt du önskar
En skvätt grädde

Gör så här:
1. Koka upp vatten och skålla mandlarna och skala dem.
2. Kör mandlarna till ett jämt mandelmjöl i en mixer. Jag använde köpt mandelmjöl från Lidl.
3. Krydda med socker och grädde till lagom konsistens (för den sockerfria så utesluter man förstås sockret). Jag valde att även blanda ner äkta vanillinsocker o lite av inkråmet ur semlorna.

Recept hittade jag Här!


Nja, när det gäller Petit Choux´erna skall jag be att få återkomma, då jag envist bestämt mig för att det skall testas!!

På torsdag kommer även bilder på ett Väldigt spännande o ett lite galet Semmel-projekt (jo, så får det stavas...) - för visst får vi lov att fortsätta med semlor ett tag ?!

Stora Semmel-kramen!!

 

måndag 20 februari 2012

Kladdiga Kladdkake-cookies!!

Goooda!! Jag har bakat kladdiga, saftiga o goda kladdkake-cookies. Har tyvärr förlorat källan, men jag återkommer så klart om jag kommer på vart jag hittade recept på dessa.(enl härligt inlägg i dag har jag fått tips om källan ;-) Receptet finns hos Bakglädje som hänvisar till Mia Öhrns recept! Tack för tips!!) Goda som bara den!! Gillar Ni kladdkaka, är dessa ultimata !!


KLADDIGA COOKIES
20-24 st

2 ägg
1,75 dl råsocker
75 g smör
400 g mörk choklad (Jag tog 200 g mörk, 200g ljus)
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt



Gör så här:
Vispa ägg och socker i en bunke. Smält smöret och 200 g av den mörka chokladen och vispa ner det i smeten. Rör ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Hacka den resterande chokladen i bitar och rör ner chokladbitarna i smeten. Klicka ut smeten på plåtarna och grädda i ca 7 min i 200 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna något innan de tas av plåten.


Ha en skön eftermiddag o kväll!!

söndag 19 februari 2012

Saftiga o härligt klabbiga chokladcuppisar!

God Middag, Söndag o ledigt!! Jag har bakat små chokladcuppisar i dag. Jag gjorde 12 stora o 16 små... Roligt att prova nytt recept på just choklamuffins, då jag annars snöar in på mitt favvorecept!!

De blev goda, små o söta!!






Saftiga chokladmuffins


4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
175 g mörk eller ljus choklad efter smak
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Rör om och blanda väl.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp.
Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt.
Fyll dem lite mer än hälften.

Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Minicuppisarna fick vara i ugnen ca 8-10 min!! Låt svalna på galler.

Jag spritsade enkelt ut lite hasselnötskräm uppe på!!




Hoppas Ni får en riktigt skön o mysig söndag!!

Ses i veckan ;-)

Kram

onsdag 15 februari 2012

Nougat-Brownie, hjärta o sånt...

Visst har Vi firat Alla hjärtans Dag här hemma!! Blev i går överraskad med besök på Relax, smarrig Middag på fin restaurang o Bio!! Mitt planerade Brownie-hjärta fick därför vänta tills i dag!! Man kan ju välja att lägga lite vad somhelst i sin Brownie. Jag hade nougat o toffébitar, samt hackad choklad i. Jag har i dag gjort Macroner i form av hjärta, men mer om det tar vi en annan dag!! Min E är väldigt bra på att överraska stort, när det väl gäller ;-) Oh jag bakade kaka o köpte Fin Whiskey till Finaste... 

Hoppas att Ni alla hade en mysig dag i går!!


Brownie med Nougat o allt som ingår...

125 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl vetemjöl
75 g mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
2. Vispa ihop smör och socker. Vispa upp äggen och tillsätt lite i taget i smörblandningen. Rör i den smälta chokladen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Grovhacka chokladen och blanda i smeten. Skär nougaten i små fyrkanter o stoppa ner i kakan.
3. Bred ut smeten i en smord och mjölad form, 24 x 24 cm. Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
4. Låt kakan svalna o måtta sedan ut lagom stora bitar med en pepparkaksform eller liknande

Mascarponefrosting
125 g mascarpone
1 dl vispgrädde

Vispa ihop alla ingredienser i 1-2 minuter tills frostingen blir mjuk och fluffig. Använd frostingen genast, spritsa ut på ditt hjärta.

Jag har dekorerat med ett Macron-hjärta  (mer om detta en annan dag...). Jag pudrade även lite florsocker med jordgubbs-smak på!!
                  

                 

söndag 12 februari 2012

Solig söndag, choklad & ditt & datt

Härliga Söndag, soligt o skönt!! Nu väntar en lugn eftermiddag med rast o vila!

Jag gjorde i går en lite tokig efterrätt, tokgott!! Jag använde min egna marsmallowsfrosting o spritsade ut tillsammans med chokladpudding. Enkelt o roligt!!



Jag använde receptet nedan, lade en spritspåse fylld med marsmallowsfluff i en större spritspåse - fyllde sedan på den yttersta spritspåsen med chokladpudding. När jag nu spritsar med rund tyll så blir det då snyggt blandat!


Eget marsmallowsfluff
3 äggvitor
2 cups vit sirap
¼ tsk salt
2 cups florsocker, 220 gram
1 msk vaniljextrakt, fast jag tog 1 msk hemmagjort vaniljpulver

Lite pastafärg om så önskas




Gör så här:Vispa äggvitor, sirap och salt på hög hastighet i ca 10 min eller tills det har blivit tjockt. Jag körde nog längre än 10 minuter


Sänk hastighet och tillsätt florsockret, kör tills allt är blandat. Till sist häller du i vaniljextraktet och ev pastafärg o blandar in det ordentligt.
Jag skall oxå i dag åka med en hjärtecuppis till en fantastiskt inspirerande tjej!!

Hoppas att Ni alla får en skön söndag!!

Kram!!


lördag 11 februari 2012

Lördag, 13 spritssugna flickor o stolthet!!


Jag är stolt - Ja det är jag. Jag har haft 13 fina flickor på besök o de har fått dekorera cupcakes. Jag tänkte att beslutet var enkelt, men när det nu började närma sig började jag fundera över hur detta lilla (?) projekt skulle sluta ;-) Vet Ni, det gick hur bra som helst. Då köket inte är byggt för att vi 15 stycken skulle vara där, delade vi upp oss i två grupper. Ena gruppen fick börja med att göra hjärtan att dekorera med - andra gruppen fick så börja att spritsa. Jag har använt två olika frostings!! Tema?? Alla hjärtans dag så klart ;-)

 

Jag kunde så klart inte låta bli att spritsa lite...

Jag är nöjd, tillfreds o väldigt imponerad över hur denna större grupp livliga flickor skötte sig galant!! Nu är det rast o vila som gäller för en stund!!

Chokladmuffins
36st
175 g smör (osaltat om så önskas)
3 1/2 dl strösocker
2 1/2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 1/2 dl siktat extra fint vetemjöl+3 1/2 dl siktat vanligt vetemjöl (eller 5 dl vanligt mjöl + 1 tsk bakpulver)
1 1/2 tsk siktad bikarbonat
2 1/4 dl kakao
2 1/2 dl filmjölk


Ugn 175 grader

Ställ muffinsformar i muffinsplåt

Rör smör o socker vitt o pösigt, blanda ner vaniljen

Vispa i äggen, ett i taget

Vänd ner mjöl, bikarbonat o kakao omväxlande med filmjölk o rör till en slät smet

Fördela smeten i formarna o grädda i ca 16 minuter

Låt svalna i fem minuter o låt dem sen kallna helt på galler.




 Nutella-Frosting
3 msk Nutella
200 g Mjukt smör
3,5 dl Choklad florsocker eller vanligt florsocker
1 tsk Mjölk

Bland smör och florsocker krämigt. Rör ihop Nutella med lite mjölk och blanda i smörkrämen. Recept på Nutellafrosting kommer från sockertussen sockertussen.blogspot.com


Inne hos Cupcakesfluffan hittade jag ett spännande recept på Marsmallowsfrosting. Man kan ju blanda i tex kakao eller valfri sylt om man vill ha en annan smak på frostingen.

Härlig Marsmallowsfrosting med marsamallowsfluff
150-175g smör, rumsvarmt
1 burk marshmallowfluff ca 218 gram (eller se recept nedan)
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vanilj pulver
4 dl florsocker

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser till en smidig frosting
Förvaras i kylen men skall tydligen även gå att frysa.
Faktiskt nästan hysteriskt roligt...
Härlig konstistens!!



Eget marsmallowsfluff
3 äggvitor
2 cups vit sirap
¼ tsk salt
2 cups florsocker, 220 gram
1 msk vaniljextrakt, fast jag tog 1 msk hemmagjort vaniljpulver

Lite pastafärg om så önskas

 
Gör så här:
Vispa äggvitor, sirap och salt på hög hastighet i ca 10 min eller tills det har blivit tjockt. Jag körde nog längre än 10 minuter
Sänk hastighet och tillsätt florsockret, kör tills allt är blandat. Till sist häller du i vaniljextraktet och ev pastafärg o blandar in det ordentligt.

Förvara i kylen eller frys in!!

Jag ville prova att använda detta egna fluff att spritsa med, men insåg efter en stund att det skulle bli lite för löst... Om jag gjorde fel, vet jag inte men nu gjorde jag marsmallowsfrosting enl receptet ovan o det blev tipptopp!!


Lycklig!!

 En mysig lördag till ER alla!!



torsdag 9 februari 2012

Dekorerade vaniljkakor, så kul, oj så kul....

Jag har bakat supergoda vaniljkakor o dekorerat med sockermassa/sugarpaste!! Jätteroligt!!
Jag penslade lite vit sirap på kakorna innan jag lade på den utskurna sockermassan (som lite klister).

Detta kan man ju variera i det oändliga!!
Hm, får dock be om ursäkt för ruskigt dåliga foton i dag...


Ingredienser:

230 g smör, rumsvarmt
230 g socker
1 ägg
0.5 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
340 g vetemjöl

Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Tillsätt sedan ägget och fortsätt att röra. (Vill du färga kakorna så tillsätter du ett par droppar färg nu). Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner det med smörblandningen. Knåda ihop till en stor degklump och rulla in i plastfolie. Låt nu degen vila i kylskåpet i minst 2 timmar.
Kavla ut degen ungefär 5mm tjock – Ta ut lite deg i taget då den är lättare att kavla när den är kall. Stick sedan ut den med dina utvalda kakmått. Grädda kakorna på 180 grader (i recept hos sockerrus, använde hon 150 grader, så kolla dina kakor noga)  i ca 8-10 min. De ska bli lite lätt mörkare längst ut, men inte mer. Ta ut kakorna och låt de svalna på ett galler med bakplåtspapper.

Recept hittade jag här! Kika in på Sockerrus finfina blogg!!


Go kväll Alla Fina, Trevlig start på helgen!!


... jag har ruskigt spännande små-ting på gång i helgen...

söndag 5 februari 2012

ChokladSockerkaka med Geisha

Mm, det var mumma!! Jag har bakat sockerkaka o lagt i Gesiha-choklad hackat i större bitar. Nästa gång dubblar jag till 200 g Geisha!!



100 g smör
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösockier
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl (180g) vetemjöl
100-200 g Geisha
Smör att smöra formen, kakao att "bröa" med

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj o bröa en form som rymmer minst 1 1/2 liter.
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölk o låt svalna. Vispa ägg o socker vitt o fluffigt. Tillsätt smör- o mjölkblandningen o rör om. Sikta de torra ingredienserna o rör det försiktigt ner i smeten. Hacka Geshan i lagom stora bitar o blanda ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Prova med en provsticka om kakan är lagom gräddad!!

Vänd kakan ur formen o låt svalna. Pudra gärna kakao över!!




Ha en mysig söndag o en bra vecka!!

Kram!!