lördag 31 december 2011

Trevligt på alla sätt & kladdkaka med lakrits

Har firat tidigt Nyår med härligt besök & en väldigt kladdig o smarrig kladdkaka! I dag fortsätter Firandet & kvällens efterrätt dyker upp här i morgon o den är vit!!

Vill såklart Önska Alla mina läsare Ett gott Slut & Ett gott Nytt 2012!!
Ni vet att jag gillar att Ni följer mig, ger mig motivation o är söta o kommenterar o engagerar Er!!




100 g smör2 1/2 dl strösocker2 ägg1 1/2 dl vetemjöl3 msk kakao1 tsk vaniljsocker 10 hårda turkiska peppar 
Till servering: vispad grädde

    Gör så här
 Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Rör samman ägg och socker. Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör till sist ner det smälta smöret. Krossa/mortla turkisk peppar o blanda ner i smeten.
Grädda kakan i ca 25 minuter. Den ska bli låg och ha en hård yta men vara kladdig i mitten.
Låt kakan svalna, pudra över florsocker och skär den i snibbar.


Har bestämt att 2012 blir ett Toppen-år!!!

Kramen

fredag 30 december 2011

Wienernougat eller krispig mandel....

Denna nougat har funnits med de sista jularna, den är ljuvlig!! Härligt krispig!! Funkar alldeles utmärkt även till Nyår!!





Wienernougat

25 st
250 g nougat
125 g mörk choklad
1/4 dl sörsocket strö
50 g flagad mandel


Rosta mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna.

Smält nougaten över vattenbad. Finhacka chokladen och låt den smälta i nougatmassan. Tillsätt rörsocker och blanda väl. Blanda i mandeln.

Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll i chokladmassan. Låt stelna till dagen efter, då den skärs i bitar.



                                    Kram!!

torsdag 29 december 2011

Choklad- & Apelsinfudge

Mmm, gott!! Mammas favvogodis som nu fått smak av apelsin i stället för nescafé som hon använde!! Den är len, den är fyllig o den är fantastisk!!



100 g smör
350 g socker
2 dl vispgrädde
175 g marshmallows eller godissockerbitar
200 g mörk choklad
Cest från 1 apelsin

Smält smöret i en tjokbottnad kastrull med vidd. Blanda ner socker, grädde och marshmallows som klipps i mindre bitar.

Låt allt smälta samman och koka sedan sakta under omrörning, ca 10 minuter. Rör inte för kraftigt, utan stilla. Men se till att du kommer åt botten medans du rör så att det en jämn fin kokning.

Ta av från värmen och rör ner hackad choklad. Låt chokladen smälta och hällsedan upp godismassan i en klädd liten långpanna (ca 25x35 cm). Blanda ner cesten från apelsinen.

Låt godiset svalna och ställ det sedan svalt (gärna i kyl) för att stelna.

Skär upp i små fyrkantiga bitar.

onsdag 28 december 2011

Viol-Tryffel!!

Violtryffel kan bara bli jättegott ;-) Kunde dock haft i lite mer violtabletter....




225 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 3/4 dl Florsocker

Smaksättning
1 ask violtabletter eller
10 turkisk peppar eller
15 svartpepparkorn

Att doppa i
200 g mörk choklad
 
Lägg grädden och en av smaksättningarna i en rostfri kastrull och koka upp. Sjud därefter under lock i 10 minuter. Tillsätt chokladen och rör tills chokladen smält och blandningen är slät. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda i florsockret. Rör tills massan är slät. Täck över och ställ svalt i 2 timmar. Smält chokladen över vattenbad. Forma till bollar som doppas i den smälta chokladen. Strö ev på lite färgat pärlsocker, flingsalt eller riven choklad. Jag ringlade smält choklad över!!
Förvaras svalt.



Recept från Dansukker

tisdag 27 december 2011

Cake Balls a la Singoalla

För ett litet tag sedan fick jag smaka på dessa godingar!! De är fantastiskt goda, jag som inte är störtförtjust i Philadelphia-ost blev glatt överraskad!! Det gottaste är när man möts av det salta innehållet som lite krämigt gömmer sig inuti ;-)




Cake Balls

1 paket Singoallakex Lakrits
ca 2 msk Philadelphia-ost original
Mörk choklad att doppa dem i
Röd choklad att ringla över

Börja med att mixa kexen i din matberedare. Blanda successivt ner osten, lite i taget tills du har en massa som är lagom fast att rulla. Var sparsam, så att det inte blir för klabbigt. Rulla dem till små lagom stora bollar o ställ dem i kylen en stund. Tag fram dina bollar o doppa dem i den smälta chokladen. Ställ på galler eller på bakplåtspapper att stelna. Om så önskas smält choklad (jag valde min fina röda choklad) o ringla lite över dina cake balls.

Förvara i kyl!

Flickan som bjöd på dessa "bor" Här! Kika in på lyxen som gömmer sig där!!


Hoppas Ni får en mysig kväll!!



Kram!!

God fortsättning o godaste vaniljfudgen!!

Hej igen!! Hoppas att Ni haft en skön o mysig jul o att ledigheten får fortsätta ett par dagar till!! Inför jul gjorde jag en massa godis såklart. I år gjorde jag förutom tryffel i alla varianter även wienernougat, limekola, lakritskola o ett par fudge!! Den godaste fudgen jag faktiskt smakat - som jag själv skapat (stolt!)

Oh inte skall vi väl sluta med godiset för att julen är över? Nä, jag tycker vi fortsätter!! Lite Nyårs-fudge kanske?!!


Vit choklad & Vaniljfudge
100 g smör
350 g socker
2 dl vispgrädde
175 g marshmallows eller godissockerbitar
200 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker. Jag använde även en knivsudd av vaniljfrön!


Smält smöret i en tjokbottnad kastrull med vidd. Blanda ner socker+ vaniljsocker/frön, grädde och marshmallows som klipps i mindre bitar.
Låt allt smälta samman och koka sedan sakta under omrörning, ca 10 minuter. Rör inte för kraftigt, utan stilla. Men se till att du kommer åt botten medans du rör så att det en jämn fin kokning.
Ta av från värmen och rör ner hackad choklad. Låt chokladen smälta och hällsedan upp godismassan i en klädd liten långpanna (ca 25x35 cm).

Låt godiset svalna och ställ det sedan svalt (gärna i kyl) för att stelna.

Skär upp i små fyrkantiga bitar.

Jag har firat en väldigt skön jul, lugn o harmonisk. Ser fram emot ett par dagars ledighet till o sen firar vi Nyår!!

Stora Kramen!!

lördag 24 december 2011

God Jul o allt sånt ;-)

Vill önska Alla Er söta läsare en riktigt God Jul, Ett Gott Slut o En Fin start på det nya!! Utan Er hade inte bloggen funnits såklart!!




Jag återkommer snart med gott  o Världens bästa recept på Vaniljfudge.... Ett riktigt lyckat recept jag fick i hop häromdagen!! Hade mamma varit här hade hon jublat!!

Även recept på Vit chokladTryffel med päron o lime....


Mm, Ha en skön ledighet o vet ni?? Jul blir det ändå!!


Stora Kramen!!

Skickar Även en Stor, varm o härlig kram till Min älskade Sis med familj som på en strand någonstans firar jul!

Älskar Dig SIS!!

fredag 23 december 2011

Marianne- eller kanske lakritstryffel?!

Jo men så är det!! Toppelitoppgoda!!


Turkisk peppar...

Marianne!


Ingredienser
1 dl grädde
200 g mörk choklad
10-15 Mariannegodisar eller 10 turkisk peppargodisar
Kakao att rulla tryfflarna i eller riven choklad

Gör så här:
Hacka chokladen fint o lägg det i en skål. Koka upp grädden o slå den över chokladen, rör tills chokladen smält.Tillsätt de hackade marianne- eller turkisk peppargodisarna o blanda om väl.

Ställ chokladblandningen att svalna en stund. Tag sedan fram massan o rulla små kulor i önskad storlek, Använd en tesked o "dra" fram rätt mängd o rulla.... Rulla sedan i kakao eller i riven choklad

Förvaras i kylen. Tryffeln kan gärna tas fram ur kylen en liten stund före servering.
 
Nu börjar det närma sig...
 
Ha en mysig kväll!!

torsdag 22 december 2011

Godaste knäckebrödet & finfin musli

Mm, eget knäckebröd är så gott o ett måste!!



Det här behöver du till 3 plåtar :

50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl
Pumpa kärnor
Solrosfrön
Flingsalt

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ner vattnet och rör tills det har löst sig ordentligt:
Rör ner saltet och mjölsorterna. Och arbeta degen väl, låt sedan jäsa i en timme under bakduk.
Ställ ugnen på 225 grader.
Knåda och fördela sedan degen i 3 lika stora delar.
Kavla ut degarna på tre bakplåtspapper ( ca 2mm tunt ) med hjälp av fint rågmjöl. Jag valde att göra små runda bitar, även större som går bra att bryta i lagom storlek.
Strö över pumpakärnor/solrosfrön o kanske lite flingsalt och kavla över med en kavel så att de verkligen fastnar.
Skär lagom stora bitar och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Håll koll, så att de inte blir brända.

Här hittade jag receptet

Jag har även gjort Musli, som är toppen att lägga i fin glasburk o ta med till någon Du tycker om i jul!

Även dessa ingår i bästa gåbortisen...


Kram!!

onsdag 21 december 2011

SaffransBiscotti som den är...

Jag gillar verkligen saffransbiscotti, men tycker ofta att de är grymt svåra att rulla i hop o ut i längder. Det trasslar o smular sönder - Nu har jag hittat ett saftigt o härligt recept som är kanoners!!
Jag har bytt ut sockret till råsocker o även strött råsocker på biscottin !!


Det kan inte bli bättre!!!!



ca 50 skorpor

3 ägg
125 g smör
200 g socker/råsocker
1 g saffran
450 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
(1,5 dl grovt hackade mandlar)
Råsocker att strö över

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda det med saffran. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem och smält smör i äggblandningen. Ta upp degen på en mjölad bänk och rulla den till 2 längder. Flytta dessa till en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt svalna några minuter och skär sedan i sneda bitar. Sänk ugnen till 120 grader. Lägg biscottin på en plåt med bakplåtspapper och låt dem torka i ugnen i ca 30 min. Är de inte riktigt torra, stäng av ugnen och låt dem ligga där tills ugnen svalnat.
Klart!!

Recept hittar Ni Här

måndag 19 december 2011

Saffranstryffel

Ingen har väl undgått att jag älskar tryffel...
Saffranstryffel måste ju vara en självklarhet till jul?!
Underbar gul o fin tryffel!



Saffranstryffel
15-20 st


3/4 dl vispgrädde
1/2 kuvert saffran (=0,25 g)
200 g vit choklad
25 g smör
Ev 1/2 tsk cognac
Florsocker



Koka upp grädde och saffran, dra sedan kastrullen från värmen. Finhacka chokladen och rör ner den i den varma grädden. Klicka i smör och häll i cognac och rör försiktigt tills tryffelsmeten är helt slät. Låt stelna i kylskåpet ca 2-3 timmar.
Ta upp en klick tryffel och rulla till en kula, låt stelna på en tallrik några minuter (i rumstemperatur) Rulla kulorna i florsocker och lägg dom på en bakpappersklädd tallrik. Förvaras i kylen.




Recept hittade jag Här!


Kram!!!

...dessutom bästa gåbortisen...

onsdag 14 december 2011

Fikadags med himmelsk kladdkaka

Ansvarig för fika på jobbet (dock inte till mitt jobb...) Det blev himmelsk o kladdig kladdkaka. Denna kladdisen är perfekt!!



Ingredienser

8-10 bitar

100 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

2 ½ dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 dubbeldaim


2 ½ dl vispad grädde


Gör så här

Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt smöret. Blanda i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Hacka dajmen och blanda ner den. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna. Sikta ev kakao över den färdiga kakan. Vispa grädden och servera till kakan.



Härlig Onsdag på Er,
Hoppas ni får en fortsatt bra vecka!



torsdag 8 december 2011

Lusserecept o Väldans trevligt paket i brevlådan ;-)

Häromdagen fick jag ett mail från en flicka på Axfood. Hon undrade om jag ville ha ett paket med Garants produkter?? Jooo, men så trevligt o klart jag vill!! Hon tipsade även om ett lite annorlunda recept på lussekatter. Klart jag blev glad för det tunga paketet - vem vet kanske dyker jag även ner i receptet o provar.

Här kan ni läsa mer om Garants varor!




Extra roligt är det ju såklart när man får ett paket - utan krav på mig att göra något jag inte vill!  Inte för att jag måste baka  - Utan för att jag vill!! Jag tycker dessutom att Garant verkligen har lyckats med sina förpackningar, snygga helt klart!!


Kram på Er!!

... dags att börja med julgodis eller hur...

Citronkaka med vallmo


Mm, i USA åt jag underbara Stora muffins. Det var citronmuffins med vallmofrö o nåt knaprigt o gott uppepå! Detta kan vara nåt i den stilen, men jag hoppar det knapriga uppepå - jag skall luska ut vad det var en annan dag! O inte blir det muffins i dag utan en stor härlig sockerkaka!

Väldigt god hursomhelst!!




Citronkaka med vallmo


Ingredienser

2 dl mjölk


45 g blå vallmofrö

250 g smör, mjukt

2,5 dl strösocker

3 st ägg

1 st citron

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver



Tillagning

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröda en kakform med hål i mitten.

2. Blanda mjölk och vallmofrö i en kastrull och värm till kokpunkten. Låt svalna.

3. Vispa smör och socker mycket poröst. Tillsätt äggen ett i taget.

4. Riv av citronskalet och spara det till garnering. Pressa ur saften och blanda den i kaksmeten.

5. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner omväxlande med mjölken.

6. Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån ca 1 tim.

7. Låt kakan ånga av, stjälp upp den och låt den svalna under formen. Servera den eventuellt garnerad med citronskalet.


Recept från allt om mat

onsdag 7 december 2011

Knapriga Kavlade Pepparkakor!!

Då helgens pepparkaksdeg inte var menad att kavla ville jag göra en deg som vi kunde kavla med o göra fina figurer - för visst hör det till med barnens pepparkakor till jul! Det är ju en prövning, men oxå en lycka att se barnen kämpa med de små kakorna!

Sen kan man ju undra om det verkligen behövs så många olika former??

 Mängdperson eller bara manisk??



Knapriga pepparkakor!



Färdigt på: 12 tim 55 min Ingredienser


4.5 dl ljus sirap

300 g smör, rumsvarmt och mjukt

4.5 dl strösocker

1 ägg

4 tsk malda nejlikor

6 tsk malen kanel

4 tsk malen ingefära

4 tsk stött kardemumma

13 dl vetemjöl



Kristyr om man vill:
4 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit



Tips

För att få gul och rosa kristyr utan att använda karamellfärg kan man använda florsocker med citronsmak och florsocker med jordgubbssmak.



Gör så här:
1. Koka upp sirapen. Rör om och låt svalna något.



2. Rör ner sockret, ägget, kryddorna och det mjuka smöret.



3. Tillsätt det mesta av mjölet och spar resten till utbakningen, cirka 1/2-1 deciliter.



4. Arbeta degen väl så att allt blandas ordentligt. Låt sen vila svalt men inte kallt till nästa dag.



5. Sätt ugnen på 200 grader.



6. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Tryck ut önskade figurer.



7. Grädda små kakor i 200-225 grader i cirka 5 minuter och större kakor 175-200 grader i cirka 8 minuter.



8. Kristyr

Blanda florsocker, äggvita och ättika. Rör kraftigt tills den blir jämn och blank. Använd gärna elvisp.



9. Spritsa ut med hjälp av en spritspåse eller plastpåse med litet hål




Monica Ahlbergs recept från Recept.nu

måndag 5 december 2011

Får man byta namn på pinnarna?

Dessa kakor heter i original Adventspinnar, men jag tycker inte alls om det ;-) Det ser inte ut som pinnar, snarare som snitt. Jo, jag byter namn till Adventskakor. Vad jag gillar däremot är kakorna - det är perfekta!!

Barnen kom häromdagen hem med ett smakprov från väldens bästa grannar, så snabbt fångade jag upp receptet o här kommer det!






Adventskakor
ca 45 st


Ingredienser

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk nystött kardemumma
1 tsk kanel
100 g kallt smör
1 tsk bikarbonat + 1 tsk vatten
1 msk sirap


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225C.

2. Blanda mjöl, socker, kardemumma och kanel i matberedare eller bunke. Tillsätt smöret och kör ihop tills fettet är finfördelat eller finfördela det med fingertopparna.

3. Tillsätt bikarbonat utrört i 1 tsk vatten och 1 msk sirap.

4. Kör eller blanda snabbt ihop en deg.

5. Ta upp degen och forma till 3 längder, lika långa som plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda ca 8 minuter tills de börjar få lite färg. Skär längderna i bitar medan kakorna är varma.


Ha en bra måndag & en bra start på ny vecka!!



lördag 3 december 2011

De är knapriga, citroniga o skurna...

Inte vill vi fira advent o jul utan de godaste pepparkakorna!! Men de är inte till att kavlas...(märkte jag) de är till att skäras!!

De är knapriga så det smäller om det, jag gillar!!





Ullas skurna pepparkakor


ca 150 kakor

200 g smör
1.5 dl ljus sirap
2.5 dl socker (jag använder råsocker)
0.5 tsk citron essence/olja
1 msk malen kanel
0.5 msk malda kryddnejlikor
0.5 msk malen ingefära
0.5 msk malen kardemumma
0.5 tsk malda pomeransskal
7-7.5 dl mjöl
0.75 msk birkarbonat
(Ev 50 g mandel, skållad o finhackad )


Häll smör, sirap o socker i en kastrull o smält sakta på låg temperatur. Rör om tills allt smällt samman. Låt svalna.
Tillsätt citronolja eller rivet citronskal o kryddorna.
Blanda mjöl, bikarbonat o ev mandel. Arbeta ner i sockerblandningen.
Knåda hastigt ihop degen till en smidig deg, ca 5 cm diameter. Slå in i plastfilm o låt stå i kylen 6 timmar eller under natten.
Skär tunna skivor o grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 7 minuter. Låt svalna o njut!!


Jag provade att kavla dessa, men det blev problem... Detta är första gången jag gör egen pepparkaksdeg - eftersom jag bakar allt annat vore det skam att inte prova egen pepparkaksdeg ;-)
Jag blev lite fundersam över att degen inte blev så fast innan den åkte i kylen - men det ordnade degen under natten!!

Det godaste tycker jag är knapriga pepparkakor o dessa är knapriga o gudomliga!
O väldigt enkla att göra!!

Trevlig o mysig lördag!!

torsdag 1 december 2011

Choklad- & polkacookies

Polkagris o allt i mint... Jag tycker det är så gott! barnen likaså ;-)

Nu har det varit en vecka fylld av kakbak, alla nöjda o glada!



Chokladcookies

200 g margarin eller smör

2,5 dl socker

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 msk kakao

1 msk vaniljsocker

1 ägg

ca 1/2 dl krossade polkagrisgodisar


Gör så här:Sätt ugnen på 200 grader. Mortla din polkagris i önskad storlek.
Skär matfettet i kuber. Tillsätt alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig kakdeg.

Dela degen i 6 delar och skär sedan små bollar i lika storlek  ;-)

Grädda chokladkakorna mitt i ugnen i ca 15 min.

Låt chokladkakorna svalna.

Tips: Jag blandade i en del ner små chokladbitar o mint/choklad-bitar i stället för polkagris. Det går ju blanda ner det mesta !!