onsdag 30 november 2011

Ultimat Biscotti med kardemumma & vanilj!!

Jösses, vad gott!! Dessutom ett recept på biscotti som jag upplever är enkelt o håller vad det lovar ;-)
Lycklig man blir när man hittar ett recept som är ultimat!!




Biscotti med kardemumma o vanilj

1 tsk kardemummakärnor
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
 0.5 dl råsocker
1st urskrapad vaniljstång
 2 tsk vaniljsocker
 2 st ekologiska ägg
 5.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver



Värm ugnen till 175 grader.

 Blanda allt och rulla till 2 längder.
 Lägg upp på plåt och grädda 25 minuter.
Tag ut och dela lite på snedden och lägg snittytan uppåt.
Sänk till 125 grader och låt biscottin torka cirka 10 minuter till.

Recept från recept.nu (halv åtta hos mig)

tisdag 29 november 2011

Kanel- & kolakakor

Basarprojektet fortsätter... Jag har bakat kanel & kolakakor! Man kan dock ta i lite extra kanel om man vill, då mina blev lite svaga i smaken...

Goda små ting!



Ingredienser:


200 g smör
2,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel


Tillagning

Sätt ugnen på 200°.
Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg. Knåda i hop degen!

Jag valde att göra små bollar, plattade till dem lite o sen skjuts in i ugnen!

Grädda mitt i ugnen ca 10-12.
Du kan även dela degen i 4 delar o rulla ut till lika långa längder, lägga dem på plåt o platta till rullarna lite. När de är klara i ugnen skär sneda snitt o låt kallna helt. (längder 15 min i ugnen)

Undras om jag hinner svänga i hop lite cuppisar oxå??


Vi ses snart!!

Kram



måndag 28 november 2011

Redo för Basar!!

Nu är jag klar o redo inför Julbasar i morgon!! Oj, vad det skall ordnas, popcorn skall poppas, paket skall slås in, frosting skall göras o kakor skall packas i påsar ;-)

Härliga juletid!!

 Kardemummacuppis med vit chokladfrosting


Chokladcuppis med vit chokladfrosting

Dekorationer gjorda av flowerpaste!!



Jag har med celofanpåsar med kardemumma ökensand, chocolate cookies o kanelkakor.


O jag är så väldigt glad för mina fina förpackningar, lådor o askar jag köpte i USA. Blir så trevligt!!

Dessa små cuppisar skall få vara med på auktion!


Ha det så gott!!


...jag längtar efter pepparkaksbak i helgen...

Kaffekakor med farin

Vi har i veckan julbasar på flickornas skola. Uppdrag: baka till auktion o det är ju klart kul tycker jag!!
Jag fick hjälp av småsystrarna, men intresset svalnade ganska fort ;-)

Gottit!!!



Kaffekakor

100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Farinsocker till dekor

Rör smöret mjukt tillsammans med socker o sirap. Blanda mjöl med kakao, bakpulver o vaniljsocker o rör ner i smörblandningen. Arbeta i hop degen till en ganska lös deg o dela degen i tre bitar. Rulla varje bit till en rulle, lägg dem med ganska stort avstånd på plåten. Platta till rullarna lätt. Grädda på 200 grader i ca 8-10 min. Strö över farinsocker direkt du tar ut dem ur ugnen o skär sedan sneda snitt.

Ur boken Mitt eget kafé av Mia Öhrn.


Kram o Tjing!!

lördag 26 november 2011

Första advent & Lussemuffins!!

Hej Alla Fina!!

I morgon är det första advent o lussemuffinsarna är gräddade! Dessa är supergoda o har i vårt hus varit tradition de senaste åren!! Jag gjorde några "lussekatter" till barnen, för de tycker att det skall vara så ;-)

Tänk det är ju just så, man gör enligt sina traditioner o så som det bara skall vara - vilket såklart är mysigt. Jag älskar ju att prova nya saker, men dessa kommer jag aldrig att släppa taget om!!




Ingredienser


ca 48 st
50 g jäst

100 g smör

5 dl  mjölk

250 g Kesella kvarg

2 påsar saffran, ca 1 g

1 1/2 dl socker

1/2 tsk salt

ca 17 dl vetemjöl



4 msk rumsvarmt smör

100 g riven mandelmassa



1 ägg

4 msk flagad mandel



Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme,ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma den till 24 släta bullar. Lägg dem i smorda muffinsformar/muffinsplåt. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.
 
Recept från arla.se
 
 
 
Ha en skön kväll o mys på!!

torsdag 24 november 2011

Kardemummamuffins

Saftiga o härliga Kardemummamuffins behövde vi  här hemma i dag!! Jag borde verkligen städa o säkert  tvätta men så mycket roligare att baka ;-)

Älskar kardemumma ;-)


Kardemummamuffins 18 st

Ingredienser

125 g smör

2 ägg

2 dl socker

6 dl mjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk mald kardemumma

2 1/2 dl mjölk


Garnering:

2-3 msk pärlsocker

Mandelflagor/hackad mandel



Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret o låt det svalna.

Vispa ägg o socker lätt

Tillsätt mjöl, bakpulver, kardemumma, mjölk o smör.

Blanda smetenm o fyll muffinsformar till 3/4.

Strö över pärlsocker o flagad mandel.

Grädda mitt i ugnen  i ca 15-18 minuter

Pudra gärna florsocker över!!

Självklart kan man göra en stor kaka o grädda i en springform på 24cm. Grädda då i ca 45 minuter!

Jag tyckte det var lite knepigt o stressande att det inte blev så mtcket färg på dem, passa dem i ugnen o se till att de inte blir för torra...




Ha en skön Onsdag, Vi ses snart!!

Jag hoppas på lussebullebak i helgen ;-)






onsdag 23 november 2011

Tryffel utan trassel...

Jo, vi vill inte trassla eller strula till det utan använder detta fantastiska recept! Faktiskt det jag tycker bli allra bäst!!
Detta är ju oxå ett bra tips inför skapandet i jul...




Chokladtryffel med kardemumma

1 dl grädde
200 g mörk choklad
1 tsk malen kardemumma
Kakao att rulla tryfflarna i
Gör så här:

Hacka chokladen fint o lägg det i en skål. Koka upp grädden o slå den över chokladen, rör tills chokladen smält.Tillsätt kardemumma o blanda om väl.

Ställ chokladblandningen att svalna en stund. Tag sedan fram massan o rulla små kulor i önskad storlek, Använd en tesked o "dra" fram rätt mängd o rulla.... Rulla sedan i kakao.


Förvaras i kylen. Tryffeln kan gärna tas fram ur kylen en liten stund före servering.


Det går ju alldeles utmärkt att rulla dina tryfflar i ex riven choklad eller annat trevligt!! 



Kram & Tjing




måndag 21 november 2011

Turkisk tryffel till pappan!!

I helgen har vi firat Min pappa (Pan som han kallar sig). Vi har firat på Glashotellet i Kosta - det var ett riktigt trevligt äventyr. Jättefint Hotell med allt man kan önska. Jag blir så glad när jag ser min pappa skratta så där i massor o vi har njutit av varje stund. Pan älskar lakrits o dessa tryfflar passar honom perfekt!!

Grattis Pan på 65-årsdan!!
...vi gör gärna om det nästa år...




Turkisk Chokladtryffel


1 dl grädde

200 g mörk choklad

Ca 10 hårda karameller av Turkisk peppar

Kakao att rulla tryfflarna i


Gör så här:

Hacka chokladen fint o lägg det i en skål. Koka upp grädden o slå den över chokladen, rör tills chokladen smält.Tillsätt Turkisk peppar, som du krossat till lagom små bitar i din mortel. Låt svalna lite.


Ställ chokladblandningen att svalna en stund. Jag hade mina i rumstemperatur en stund o när konsistensen var lagom rullade jag dem till små kulor. Det funkar bra att "dra" onskad mängd med en tesked o sedan rulla o rulla dem sedan i en skål med kakao i.
Förvaras i kylen. Tryffeln kan gärna tas fram ur kylen en liten stund före servering.





Mysig Måndag önskar jag Er!!





torsdag 17 november 2011

Lycklig & lite mallig ;-)

I dag var jag ju då tillbaks på jobbet, efter semestrande (o lite vabbande för lillasyster här hemma). Tänk, man tror alltid att det hänt en massa grejjer när man själv kommer tillbaks efter ledighet - Och faktiskt... Denna gång hade det ju hänt en väldigt rolig sak!!

Jag fick ett litet tecken från Fin arbetskamrat: har du sett att du fått veckans ros?? På jobbet delas det ut veckans ros på myndigheten o Lyckliga lilla jag fick en!! Jag känner en stolthet o stor lycka över Min Ros!
För visst kan man få vara lite mallig?

Tack snälla Lena!!





Veckans ros





Veckans ros vill jag ge Linda Elwing för hennes initiativ att samla in pengar till cancerfonden och för hennes underbart goda tårta













(denna tårta "samlade" ju in 590 kr till Bröstcancerforskning - är stolt över mina arbetskamrater som hjälpte till. Tryfflarna som E fick med sig till jobbet, bidrog med 140 kr som jag ytterligare skall jag in på Cancerfondens konto.)




Med hopp om en mysig o lycklig Torsdag till Er alla!!!

tisdag 15 november 2011

Äppelkaka bara för att...

Undras om det fortfarande är höst eller är det vinter?? Jag tänker höst o då gör jag äppelkaka! Nu har verkligen alla bladen fallit från våra träd o kvar hänger några skrynkliga äpplen - tur att jag plockade ner en stor hög innan ;-) Jag ser fram emot kommande julbak, kan knappt hålla mig... men jag tänker mig att först göra just äppelkaka!! Underbar tid om man (jag) väl bestämmer sig för det - finns ju faktiskt en massa mys o roliga saker att baka o pyssla med framöver!





Äpplekaka

3 ägg
2 1/2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

2 äpplen skalade och klyftade
2 tsk kanel
1 msk socker
pärlsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och häll på mjölken. Rör ihop samtliga ingredienser till en slät smet. Vänd äppleklyftorna i socker och kanelblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form och tryck ned äppleklyftorna lite i smeten. Strö på pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca. 35 minuter. Vänd upp kakan och låt svalna. God att servera som den är eller med en klick vaniljkräm eller grädde.


Receptet hittade jag Här.

Ha en skön kväll, ses snart!!

Tjing!


 

söndag 13 november 2011

Kanelbulle i USA!

Här har vi nu det perfekta receptet för Kanelbulle med torrjäst, som jag bakade i USA!




Bullar för Amerikatt

2 dl råsocker
2 påsar torrjäst (röres ut med lite strösocker i mjölken)
½ tsk salt
5 dl ljummen mjölk
ca 14-16 dl vanligt vetemjöl
1-1½ matsked vaniljsocker
2-3 teskedar kardemumma
200 gram smält smör(2 stänger)
1 ägg
Pärlsocker


Smält smöret i kastrull, blanda torrjästen med lite strösocker o häll detta sedan i mjölken. Häll mjölken i det smälta smöret. Blanda alltsammans o  knåda ihop och låt jäsa minst en timma. Går naturligtvis även bra med vanligt strösocker men råsocker blir mycket godare. Knåda ihop degen och kavla ut. Bred på ett lager med smör och strö över lite strösocker och kanel(snåla inte.)Rulla ihop och skär stora bitar ca 100-125 gram i varje. Ställ på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ugn på mellersta falsen på 425-430F ca 15 min. eller tills bullarna fått fin färg.



 
 
Tjing!!
Härlig månda i morgon eller hur ;-)

lördag 12 november 2011

Strössel o säkerhetskontroll...

Jo, faktiskt så var det just strösslet som höll på att ställa till det rejält för mig på min hemresa... I säkerhetskontrollen blev jag släpad (låter spännande, men ok nästan släpad) o bortförd till en brits. Säkerhetsmannen drog på sig sina latexhandskar o frågade: Do you have anything in your bag that i can cut o hurt myself on?? Have you packed this bag yourself? Yes... han öppnade väldigt försiktigt min väska o tittade runt. Vem skjuttsingen lägger en massa bakgrejjer o strössel i sitt handbagage? Joo, denna flicka gör!! Men kanske inte fler gånger... 


Onej, såklart att de tror att det är knark....


Jag tyckte faktiskt att det började bli lite pinsamt när han säger: Oh you like to bake? I just love baking, have you tried the chocolate frosting that you can do at home?? Åh, vilken underbar säkerhetsman!!

Han var sen tvungen att köra hela strösselpåsen genom röntgenapparaten igen, där stod jag ensam utan skor i den stora världen, men allt gick hur bra som helst för han kom tillbaks o önskade mig lycka till med bakandet, en trevlig resa o en underbar dag!!



Tänk vad lite strössel kan göra!!

Just gorgeus things o på hemmaplan

HEJ!!

Kul att ses igen ;-)

Jag har återvänt till min Underbara familj o till kalla Sverige!!
Jag har haft ett underbart äventyr hos syster med familj i USA!! Tänk att kärlek kan vara så stor!!
Vi har myst på, solat oss lite i höstlika Charlotte. Jag har shoppat en del (!), gjort läxor med systerbarnen o skrattat mer än jag gjort på länge. När jag är med Min finaste syster finns det ingen hejjd på glädjen, skrattattackerna o på galenskaperna ;-)



Jag hade denna gång inte tänkt att köpa så mycket bakgrejjer, men kunde såklart inte hejjda mig helt...


 Fina julpåsar till mina biscotti...

 Kakstans o vanilj

 Choklad: butterscotch, peanutbutter o en massa mint såklart

 Röd choklad o mer mint...

Oh jobbigt att allt Halloween-godis var på rea - som om det inte var billigt innan!

 Köpte lite strössel såklart. Hittade till slut mina granar o snögubbar!!

 Brownie-cutters, vattenpensel till mina sockerblommor, kakmått o kakmått...

 Formar, braig dyna till sockerblommor, smakessence o min härliga kakskopa...

Duktig...köpte bara tre paket formar...

Peanutbutter o caramelbits

Till o med Oreo med cool mint fick följa med hem!

 Underbara

 O underbara...

 Inte alls bakrelaterat men oj så bra!

Jag vågar inte säga hur billigt det var...

O sen var det ju kläder, presenter till barnen, underbara papper, finfina pjux o andra små underbara ting!

Men jag åkte även till USA o bjöd på olika små efterrätter o annat gottit. Jag bakade två satser med kanelbullar, då de första blev som små kompakta bullar. Vi hittade till slut det perfekta bullreceptet, så det kommer snart att dyka upp här. För det är ju såhär: I USA är inte allt som det brukar vara, ugnen är konstig, mjölet är annorlunda o jäst finns det inte ( eller hur är det med det egentligen? Vi använde torrjäst o vi har inte mötts förrut...)

Tack Finaste SIS med familj, Jag älskar ER!!



 Underbara Lucas o Cajsa!

Sötaste Åsa o Claes!



Hade en dröm om att baka kolakaor, men joho - det var först sista dagarna vi kom på att som sirap kan man använda corn syrup... O kanske hade vi annat att göra en att stanna inne o baka ;-)

Ha en skön lördag, så dyker jag snart upp med bullar!!


onsdag 2 november 2011

CakePops med havregryn, kaffe & choklad!

Joho, jag är fortfarande på semester, men täbkte om Ni saknade ett litet inlägg ;-)


Jag har gjort CakePops till barnkalas, denna gång med helt vanligt recept på chokladbollar. Jag doppade mina frysta chokladbollar i smält mörk choklad, ställde dem upp o ner i en liten form o strösslade med strössel!




Barnen var överförtjusta o tyckte de var supersmarriga!!

Chokladbollar

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt kaffe

Kakpinnar
Strössel
Små formar

Rör matfett, socker o vaniljsocker poröst. Blanda i kakao. Tillsätt havregryn o kaffe, rör om tills allt är väl blandat. Forma till små bollar o ställ i frysen en stund.

Smält 100 g choklad, doppa din kakpinne i lite smält choklad o stick sedan ner i bollen. Doppa bollarna i den smälta chokladen o droppa av överskott. Ställ dem upp o ner på ett bakplåtspapper o ställ sedan när de stelnat i fina små formar!!



Ha en fantastiskt trevlig dag!!