söndag 27 mars 2011

Världens bästa äppelkaka



I dag har vi ätit årets första äppelpaj o den godaste oxå!! Det är mitt favvorecept på äppelkaka, dessutom busenkelt att göra!! I dag gjorde jag tre-dubbelsats o gräddade i två formar! Blev en del kvar, men vad gör det ;-)

Serverade med vaniljgrädde!

Fick ju äntligen vispa i min fina o efterlängtade vispskål!!
Jag brukar använda en springform, men då vill gärna smöret rinna ner på ugnsbotten o lukta sisådär. Numer använder jag en "hel" form o det gottiga stannar då kvar i formen!!
Ingredienser till en form:

2 ägg

1.5 dl socker

1.5 dl vetemjöl

2-3 äpplen

Kanel

Socker

50 g Smör



Ugn 175 grader Vispa ägg o socker o blanda sen ner mjöl Skala o klyfta äpplen Häll smeten i smord o bröad form, ca 23 cm Strö över kanel o socker Hyvla över smör Grädda ca 45 min tills kakan fått fin färg o kanterna lossnar kring kanterna.


Receptet går att dubbla för större sats ;-) eller tre-dubbla...




Vaniljgrädde:


Jag vispar enkelt i hop marsassås o blandar med vispad grädde, Yammie!! Glöm inte o göra mycket!!



Skön söndag till ER!!

lördag 26 mars 2011

Våffla med citron & gräddkola!!

Nu har jag hittat ett recept på våfflor, från Jennys matblogg via Pernillas blogg http://pernillawahlgren.se/ Väldigt gott recept med citronskal i - gjorde sig extremt bra i hop med min kolagrädde eller varför inte döpa det till gräddkola... Jo men det gör jag!!

Gör sig även gott till grädde, chokladsås o strössel!!

Gott med hallon o blåbär...


Klassiskt....
Ingredienser,
jag gjorde halva satsen o det räckte gott o väl till 4 personer!!

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör
( Valfri mängd kakao eller citrusskal )


Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Rör tillsist ner ev smaksättning.
Kolasås:
1 1/2 dl grädde
1 1/2 msk socker
1/2 msk vaniljsocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör
Gör så här:
Låt allsamman koka upp o koka en stund! Jag försökte prova att ta den innan den höll för kulprovet för att få den lagom hård (lyckades dock inte helt - men oj så gott oavsett konsistens)
Jag blandade successivt kolasås med vispad grädde - Suveränt gott. Denna gräddkola kommer jag att göra fler gånger, till citron är det ljuvligt!!
Vi klickade även lite kolasås över grädden tillsammans med våfflorna!!
Önskar ER en skön lördag o en trevlig helg!!
Imorgon tror jag att jag skall göra äppelpaj!
KRAMEN

fredag 25 mars 2011

Följ min blogg med bloglovin

Vanilj & chokladtårta med hallon!!


Vi har haft kalasande här hemma o jag ville bjuda Finaste på gräddtårta (hör ju till eller hur??) Det var länge sedan jag gjorde gräddtårt, så det var på tiden...
Dr Oetker har olika tårtfyllningar (påse man blandar med mjölk, så smidigt o så gott) Ibland måste man ju får göra det lite enkelt för sig...
Jag valde två fyllningar * Äkta bourbon-vanilj o *vanilj och choklad (med goda bitar mörk choklad i)
Jag lade ett litet lager med hallonsylt på nedersta botten, för att lyfta lite ytterligare.




Jag gick loss med spritsen uppepå. Det är svårt tycker jag att vispa grädden alldeles lagon, denna gång blev den lite lös... Jag hyvlade Geisha-choklad över!!


Godaste tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg o socker pösigt o vitt
Blanda de torra ingredienserna o vänd sedan ner i äggsmeten
Häll smeten i smord o bröad form
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Tårtan blev väldigt uppskattad. Jag har ju de senaste åren varit alldeles tårtgalen o bakat mängder av tårtor - mest med sockermassa. Släkten har nog hunnit bli lite mätta på dessa tårtor, därför extra kul att de gillade denna så mycket!!
Trevlig helg alla Rara!!!!

Önskemål...




Finaste Syster http://stromsloppa.blogspot.com/ som hamnat i USA, önskade receptet på vit choklad- o limetryffel. Detta är en fantastiskt god tryffel o tryffel borde man rulla oftare!!!!


Syster bloggar om nya livet i USA, fantastisk läsning (längtan blir lite mindre när jag läser o vet att de har det bra!!)






Vit choklad- och limetryffel



Ingredienser



24 st




1 dl vispgrädde


25 g smör


300 g vit choklad


rivet skal av 1 lime


(1 msk konjak)


florsocker




Gör så här


Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal och ev konjak. Häll i en skål eller form. Låt stelna i kylen minst 4 tim eller över natten. Jag använder en liten sked o skedar upp lite tryffel i handel, rullar sedan till jämna tryfflar som jag rullar i florsocker!


Man kan oxå stjälpa upp tryffeln och skära den i bitar med en vass kniv. Sikta över florsocker. Förvara i kyl.




Älskar Dig Sis!!!!!

måndag 21 mars 2011

Mösatörva.........



Joo så heter de.. Det har jag lärt mig på jobbet!!


Dessa var ett önskemål till kalas här hemma!!


Receptet kommer i från Leilas bok, A piece of cake. Denna variant är ju lite "tyngre", då den innehåller mycket mörk choklad - men det kan man väl aldrig få för mycket av??

Jag hittade ingen perfekt ungsform, så jag tog min kvadratiska springform o då blev det ju lite smet över till mina mini-springformar!! Upskattat till eftermiddagsfikat!! Skall genast gå ner o hämta en i frysen ;-)



Älskar för övrigt mina miniformar av alla de slag... så roligt att få göra små bakverk!!



Ingredienser


Till 1 plåt:


5 st ekologiska ägg


4 dl strösocker


4.5 dl vetemjöl


3 tsk bakpulver


5 msk kakao av god kvalitet


300 g smör


2 dl vatten


200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)




Glasyr och garnering:


2 dl vispgrädde


2 msk espressokaffe


200 g mörk kvalitets choklad 70%


2 dl kokosflingor till garnering




Gör så här


1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.


2. Vispa ägg och strösocker pösigt.


3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.


4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.


5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.


6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.


7. Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.


8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.


9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.


10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.


11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.



Mmmmm

söndag 20 mars 2011

Mer tryfflar!!



Mmm fler tryfflar att förgylla vardagen med!!

Dessa är gjorda efter det enklaste receptet. Med mörk choklad, som man kan variera i massor med eller utan extra smaker...







Enklaste tryffeln....



200 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde

Flor med chokladsmak, Dansukker



Hacka chokladen fint o lägg det i en skål. Koka upp grädden o slå den över chokladen, rör tills chokladen smält. Låt svalna lite.
Blanda ner i chokladen. Ställ chokladblandningen att svalna ett par timmar. Jag har mina i rumstemperatur en stund o ställer sedan i kylen under natten.



Tag fram tryffeln ur kylen o låt den gärna mjukna lite i rumstemperatur. Rulla små runda bollar med hjälp av mindre sked o sedan rulla dem mellan handflatorna. Lägg de små bollarna i en skål med flor chokladsmak o rulla runt tills de är helt täckta.


Förvaras i kylen. Tryffeln kan gärna tas fram ur kylen en liten stund före servering.




Rulla på....

Mangotryffel!!


Jag har provat att göra tryffel på Marabous Mjölkchoklad med Mango... Jättegott!!
Jag är ju väldigt "chokladig" av mig, men dessa med mindre bitar av mango i blev jättegoda!!




200 gram Marabou Mjölkchoklad med mango
100 gram mörk choklad
100 gram smör
1 1/2 dl grädde

Koka upp grädde o smör. Rör i kastrullen så att smöret smälter. Tag kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar o blanda ner i gträdden o smöret. Rör tills allt blandats, häll upp i djup tallrik o ställ sedan o låt svalna. När den svalnat helt så ställ tallriken i kylen o låt stå ett par timmar. Jag låter mina stå under natten.
Tag sedan fram smeten ur kylen o tag med hjälp av tesked fram små kulor. Rulla dem fina i handflatorna. Rulla slutligen i kakao!

Önskar Er trevlig söndag & så får vi ladda inför ny vecka!!

Jag hoppas att det underbara vårvädret håller i sog o att snön nu smälter bort!!

KRAMEN

tisdag 15 mars 2011

Kardemumma Ökensand!!



Min syster brukar ofta skratta åt mig o mina kakor - inte för att De är så galna egentligen, utan mest för att kakor döps till så lustiga namn?? När jag var liten bakade jag ofta ökensand o detta är en variant - ser inte alls ut som traditionella ökensand men goda blev de!







200 g rumsvarmt smör

4 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl strösocker

1 tsk hjortronsalt

1 msk vaniljsocker

1 msk finmalen kardemumma


Blanda samman samtliga ingredienser o blanda till en jämn deg. Dela degen i fem lika stora bitar o rulla den till ca 4 1/2 cm diameter. Plasta in dem o lägg dem kallt i kylen i minst en timma. Tag ut rullarna o skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca min. (här är jag inte riktigt överens med tiden i ugnen, mina var inne i ca 12 minuter - men blev väldigt knapriga o goda)








Ha, tror jag skall göra Lills luftlätta småbröd eller prästgårdsnötter nåndag... Så visst, en del var bättre förr eller vad säger Ni??



Kram

Åh det här var kul!!


Jo men i dag fick jag revansch på degen... Jag har gjort chokladstrass (denna gången lillasysters önskemål...). Det blev en väldigt enkel o smidig smet att spritsa ut - dessutom blev de fantastiskt goda!!







ca 40 st


150 g rumsvarmt osaltat smör
1/2 dl florsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 dl kakao



Vispa smöret o florsockret pösigt. Tillsätt övriga ingredienser o vispa några minuter med elvispen. Spritsa ut smeten med hjälp av en spritspåse o stjärnformad tyll (munstycke), på en bakpappersklädd plåt. Jag spritsade i ett liknande S o jag blev väldigt nöjd med spritsandet!!


Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Man får sedan låta dem svalna o försiktigt lyfta över i en burk eller varför inte direkt på kakfatet - de blir lätt naggade i kanten då de är väldigt porösa!!


...Om man nu blir några över att lägga i burk vill säga... Jag är glad över att få använda mina tyllar/munstycken till annat än frosting!!


Kram!!





Syltstrass

Önskemål om dessa kakor kom från storasyster här hemma... De heter syltstrass o var lite trixiga att få ur spritspåsen ;-)
Det kändes som om degen blev lite trög, men man kanske kan minska lite på mjölet (eller så passar man på att träna armmusklerna lite extra).
De blev väldigt goda o var värda det lila extra trixet!!!!



cA 40 ST
150 g rumsvarmt osaltat smör
3/4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
ca 1 dl sylt ex hallon
Vispa smöret o florsockret pösigt. Tillsätt övriga ingredienser o vispa några minuter med elvispen. Spritsa ut smeten med hjälp av en spritspåse o stjärnformad tyll (munstycke), på en bakpappersklädd plåt. Doppa pekfingret i lite mjöl o gör en liten grop i mitten av varje kaka. Lägg en liten klick sylt i gropen o grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Kakorna skall inte få någon färg!!
Blir en del kakor i veckan inför kommande kalasande för mannen....

lördag 12 mars 2011

Kolamuffins med chokladkola!



Har länge funderat på att göra mina favvofuffins med Werthers original Kola. Jag valde att använda den kolan som är fyll med lite choklad. Ojj vad gott!! Kolan sjönk dock till botten, men det gjorde inget för där låg det gottaste o väntade till sist ;-)


Det var länge sedan jag gjorde enkla fuffins/muffins utan frosting på, de är goda som de är många gånger!!








Yammie!!!




ca 15-16 normalstora cupcakes

100 g smör
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl rörsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk marsanpulver
2 1/2 dl mjöl

Sätt ugn på 225 grader
Smält smör i kastrull o häll i mjölken, låt bli varmt med låt inte koka
Vispa ägg o socker lätt
Blanda mjöl med bakpulver, marsanpulver o tillsätt detta sedan växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten
Häll upp i muffinsformar o grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter



De fina formarna kommer från Åhlens, det är oxå mitt stora tips - Där finns så många urfina formar o jag vill köpa Alla!!!



Kram



Lördagskväll, Mello o Bullar...

Härliga lördagskväll med god mat o Melodifestivalen ;-) Osså nybakta kardemummabullar o smarriga bullar med Nutellafyllning!
Jag har fått mycket bra gjort i dag, fixat o bakat. Vi har varit på bio o nu väntar snart mys i soffan!!
Jag har inte tidigare använt vit sirap till vetedeg, men det var smidigt o gott!! Sen skall jag bestämma mig för att alltid göra dubbel sats av vetedegen eller kanske försöka göra lite mindre bullar, då mina alltid blir gigantiska o tar slut snabbt men men...Gott är det!!
Kardemummabullar!!

Bullar med Nutella o smör...


Grundrecept på vetebullar:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 1/2 dl vit sirap

1/2 tsk salt

2 tsk kardemumma

15 dl vetemjöl

Pensling:

1 ägg uppvispat

Pärlsocker

Flagad mandel

Olika fyllningar:

Rumsvarmt smör blandat med mjuk nutella

eller

Rumsvarmt smör, kardemumma o råsocker

Smält smör i en kastrull o blanda ner mjölken, låt bli fingervarmt. Smula jästen i en degbunke o blanda med liten del av smör- o mjölkbalndningen. Blanda tills jästen lösts upp o häll sedan ner resterande av smörblandningen.

Rör i sirap, salt, kardemumma o hälften av mjölet. Blanda ner resterande av mjölet o arbeta till en smidig deg. Låt vila under bakduk i 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet o dela i två delar. Kavla varje bit till en stor rektangel o bred på valfri blandning. Du kan välja att rulla i hop rektangeln till en lång rulle o skära bitar, forma snäckor eller snurror. Låt bullarna jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med ägg o strö över ex pärlsocker o flagad mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5- minuter.

Jag gjorde en sats, men med två olika fyllningar.

Trevlig helg alla söta!!

I morgon blir det muffins...

fredag 11 mars 2011

Pizza-test!!

Uppdrag via Smartson!!





I dag har vi testat 2st pizzor Tradizionale, smakerna Diavola samt Mozarella.Vi här hemma gillar Dr Oetkers tidigare pizzor, vilket gjorde det extra spännande att få prova nya sorter o smaker. Vi gillar den goda smaken o den tilltalar även barnen. Väldigt enkelt att få en god pizza i ugn, oavsett om det är onsdag eller lördag. Dr oetkers pizzor är de enda pizzorna vi köper i affär, om vi inte gör egen.








Mitt första intryck av Pizza Tradizionale är att det är en trevlig kartong, pizzorna ser verkligen tilltalande o lockande ut. När vi öppnar kartongen ligger alla tomater i mitten av pizzan, så dem får vi sprida ut lite. I övrigt är kartong samt plast runt pizzan lätt att öppna.

Diavola med tomater, pepperoni o calabrese-salami. En god pizza med lite sting i, vilket är gott! Mycket god salami!! Jag tycker dock att det är lite för få skivor av salami o lite för mycket pepperoni. God!

Mozarella med tomater, mozarellaost o basilika. En ganska smaklös pizza, men med mycket o god ost. Härligt med mängden ost, som visserligen inte smakar så mycket men är härligt seg.

Båda dessa pizzor är bakade på en väldigt god o krispig botten. Det går snabbt att baka pizzorna i ugnen o det är positivt.

Jag tycker att pizzorna är ok. Vi kommer säkert att köpa dessa pizzor igen (framförallt Diavola), men kommer även att prova de övriga smakerna. Barnen tyckte att Pizza Mozarella var god, men tyckte att tomaterna var onödiga ;-)

Roligt med många nya smaker o pizzor att prova från Dr Oetker. Bra att det nu finns pizzor för alla smaker - både pizza med tunn botten o Tradizionale med härligt tjock o krispig botten!



Så, nu är testperioden över för denna gång!!



Klart slut....

onsdag 9 mars 2011

Krabbelurer...

Märkligt namn, men så är det!!

Ville testa att göra dessa små, som kan jämföras med amerikanska pannkakor - men åh så mycket sötare i smak! Det är ju mer än efterrätt, men man kan ju minska sockret lite om man vill. Barnen gillade dem o det är ju inte så konstigt ;-)

Serverade med äppelbåtar!




ca 12 stycken

Ingredienser
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

matfett till stekning


Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.

Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet.

Stek krabbelurer i stekpanna eller plättlagg.

Recept från Dansukker!


tisdag 8 mars 2011

Sista semlan... eller??

Jag tror att Vi Semlat färdigt här hemma för denna gång... Men det är Väldigt gott med hembakt semla. Jag har i dag använt mina tidigare bullar o fyllt dem med hasselnötsmassa. Gott, men ganska sött ;-)


Jag har blandat vispad grädde med lite färdigköpt hasselnötsmassa, (finns i en liten ask, oftast vid bakhyllan i affären). Får fundera vidare på vad man kan använda denna massa till...
Om inte lusten faller på om några dagar för nya semlor, går det ju alldeles utmärkt att äta bullarna ofyllda. Gott som mellisbulle till
barnen - de gillar dessa bullar!!

I natt har jag för övrigt legat sömnlös o funderat på praliner, så jag kommer snart att prova nya varianter!! Det är otroligt vad det snurrar i huvudet i bland ;-) Har så mycket jag vill prova, vet inte riktigt vad jag skall börja!
Ha en skön tisdag!!
KRAM

söndag 6 mars 2011

Choklapralin med Dulce de leche!



Ville ju testa lite mer med min Dulce de leche-kräm... Jag har gjort mörka chokladpraliner fyllda med dulce de leche!! Mmmm!!



http://sockerochmirakel.blogspot.com/2011/03/dulce-de-leche.html







Jag använde siliconform (för isbitar från Ikea). Jag började med att smälta mörk choklad över vattenbad. När chokladen smält så häller eller spritsar du (jag använde liten rund tyll) chokladen i formarna. Vänd formen upp o ner o överflödig choklad kommer att rinna ut. Denna överblivna choklad kan du lägga tillbaks i skålen för att sedan använda den till botten. Låt formen stå kallt en liten stund så att skalen stelnar. Fyll sedan skalen med dulce de leche (jag hällde även detta i spritspåse o spritsade med rund tyll tillräckligt mycket i skalen. När du fyllt skalen är det åter igen dags att använda den smälta chokladen...(kanske får man smälta till den lite ytterligare över vattenbad) Häll chokladen över formen o skrapa sedan bort överflödig choklad med spatel eller bakskrapa ex. Ställ återigen kallt o lossa sedan pralinerna från formen.





På Bagaren o kocken finns en bra instruktionsvideo (o en massa annat kul!!)!



http://www.bagarenochkocken.se/shop/?cat_id=170



Tjing!!

Dulce de leche!!

Oh
my god!! Detta blev riktigt smarrigt... Här hemma var de lite skeptiska mot detta experiment, men alla ville ha mer o mer...



Dulce de leche får du genom att koka kondenserad sötad mjölk i kastrull, täckt med vatten i ca 3 timmar. Glöm inte att plocka bort etiketterna innan du börjar koka... Se till att burken hela tiden är täckt med vatten, man får fylla på lite med jämna mellanrum. När burken kokat klart (3 timmar ger en lite fastare o mer trögflytande kräm) låt burken svalna o ställ gärna kallt en stund. Jag lät min vila i kyla i ca 2 timmar o öppnade sedan burken. Vi åt denna goda "kola-kräm" till vaniljglass. I morgon kommer jag att visa vad jag gjorde mer...
Ha en skön söndag, så laddar vi inför en ny
vecka!!

KRAM





lördag 5 mars 2011

Underbara vår...

Är den Underbara våren här tros?? I dag har det varit ljuvligt härligt ute, vi har klippt träd, myst runt o fikat i våsolen!!


Och så kokar jag Dulce De Leche... så det kan ju bli en hur bra lördag som helst!!

Kram på Er!!

fredag 4 mars 2011

Fredag & vaniljsemla!

I dag har jag o tejerna egen fredagsmys!! Fikade lite på eftermiddagen med goda vaniljsemlor... Det är enligt samma grundrecept jag gjorde häromdagen, men med vaniljkräm i som fyllning o jag har spritsat vaniljgrädde uppepå...




Barnen är ju inte så förtjusta i mandelmassa som fyllning, men nu när jag lagt vaniljkräm i dem så blev det jubel, - Snälla mamma gör dom snart igen!!
Jag har gjort en vanlig marsansås o klickat i. I min vaniljgrädde har jag marsansås blandat med vispad grädde. Enkelt va??
Pudra florsocker över såklart!!
Fin helg till Er alla söta!!

tisdag 1 mars 2011

Kardemummakex

I dag har jag bakat kardemummakex, jätteknapriga o goda. De känns inte alls så söta o kardemumma i bakverk är riktigt Mumma!!





Ingredienser


3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk strösocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
100 g smör
1 dl mjölk
0,5 tsk salt

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Smält smöret och blanda i mjölken. Rör ner vätskan i bunken och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila ca 10 min.
3. Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Sporra eller skär degen i fyrkanter ca 5 x 5 cm.
4. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna på plåten.

Testpilot!

Ha!!! Trodde inte det blev någon testperiod för mig, men i dag dök det upp varucheck i brevlådan från Smartson!!!

Jag skall testa Dr Oetkers Pizza Tradizionale!!
Mer info om detta kommer senare....